Basel

Basel

Bazel-Landschap is een kanton in het noordwesten van Zwitserland. Het wordt door de lokale bevolking verkort “Baselland” of “Baselbiet” genoemd. De vorm van het kanton is erg onregelmatig, waarbij de grenzen meerdere agglomeraties doorsnijden. Het kanton is een van de kleinere van Zwitserland, en staat van de 26 kantons op plaats 19. Gemeten naar aantal inwoners per kanton staat Bazel-Landschap echter op de tiende plaats; hetgeen betekent dat de bevolkingsdichtheid er vrij hoog is. Bazel-Landschap grenst in het oosten en noordoosten aan het kanton Aargau en aan de Rijn, die de grens met de Duitse deelstaat Baden-Württemberg vormt. In het noorden grenst het aan kanton Bazel-Stad. In het noordwesten grenst het aan Frankrijk.

In het zuiden grenst het aan kanton Solothurn, dat een paar exclaves heeft aan de westgrens van Bazel-Landschap. In het zuidwesten grenst het aan kanton Jura. Bazelland is bekend door het Jura-landschap in het noordelijke deel. Bloeiende kersenbomen in het voorjaar is een typisch beeld voor dit gebied. Wandelen kan hier over de talrijke wandelwegen over bergen en door dalen. Met een gondelbaan vanuit Reigoldswil kunnen de watervallen op meer dan 1000 meter hoogte bezocht worden.

Het huidige gebied van het kanton wordt gevormd door het toenmalig invloedsgebied van de stad Bazel aan de linkerrijnoever, de in 1798/1803 van Bazel-Stad afgegeven gedeelten van het voormalige vorstenbisdom Bazel en de in 1994 na een volksreferendum van kanton Bern aan Bazel-Landschap afgegeven Laufenthal.

Laufenthal was ook eens een onderdeel van het vorstenbisdom Bazel en was door het Congres van Wenen in het jaar 1815 aan kanton Bern toegedeeld. Daarmee is het grootste gedeelte van het huidige kanton hetzelfde als het oorspronkelijk kanton Bazel, dat zich in 1501 bij het Zwitsers Eedgenootschap aansloot. In 1832 weerden de landelijke gemeenten zich tegen de dominantie van het toen nog aristocratisch geregeerde stad Bazel. Ze vormden een zelfstandig halfkanton Bazel-Landschap. Het nieuwe kanton werd in 1833 door de confederatie erkend. Er werden regelmatig pogingen ondernomen om de beide halfkantons van Bazel te herverenigen. Die pogingen liepen steeds spaak, het laatste maal in 1969, door het “nee” van de inwoners van Bazelland.

Bazel-Stad is een halfkanton in het noordwesten van Zwitserland. Hoewel het kanton het kleinste van de 26 kantons is, staat het gemeten naar het aantal inwoners op de 14e plaats. De bevolkingsdichtheid is er dus tamelijk hoog. Het bevat de stad Bazel en twee aangrenzende gemeenten ten noorden van de Rijn. Ook het voormalige vissersdorp Kleinhüningen bij het drielandenpunt behoort tot het kanton. Bazel ligt aan de Rijnknie, waar de rivier Birsig in de Rijn uitmondt en zijn stroomrichting van westelijk naar noordelijk verandert.

Het kanton Bazel-Stad ontstond in 1833, als het kanton Bazel-Landschap zich afsplitst van het toenmalige kanton Bazel (zie Bazel-Landschap of Bazel voor verdere informatie). Basel-Stad heeft deze splitsing tot op heden niet in de grondwet geaccepteerd.

De regio Baselland is rijk aan landschappelijke schoonheden en culturele hoogtepunten. Klassieke concerten, de sporen van de Romeinen, een boottocht op de Rijn of winkelen in een van de historische stadjes zijn maar een paar ideeën die tonen dat er in het Baselbied veel te ontdekken valt. Of u nu als wandelaar de hoogtes van de Jura verkent, of als bezoeker van een seminar of zakelijke gast naar het Baselbied komt, de regio biedt veel aantrekkelijke details, die van uw verblijf een belevenis maken.

Bezoekers die geïnteresseerd zijn in cultuur kunnen kiezen uit meer dan 70 musea. De Romeinse stad Augusta Raurica behoort zonder twijfel tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Zwitserland. Een excursie naar Augst kan ideaal met een interessante boottocht op de Rijn worden gecombineerd.

De overnachtingsmogelijkheden reiken van eenvoudig pension tot gerenoveerd klassehotel. Ook op culinair gebied vindt de gast een breed palet aan afwisselende en innovatieve aanbiedingen.

Alpen.nl
Logo
Shopping cart