Hautes-Alpes

Hautes-Alpes

Hautes-Alpes is één van de 5 regio’s die samen de Franse Alpen vormen. Het is een zeer bergachtig gebied (ook wel departement genoemt) waarvan de gemiddelde hoogte ruim een kilometer boven de zeespiegel is en het hoogste punt op vierduizend meter ligt. De bekenste steden in deze regio zijn: Gap, Briancon en Embrun. Een interessante wetenswaardigheid is dat hier het hoogste dorp van Europa ligt: Saint-Véran. Dit dorp ligt op maar liefst 2042 meter hoogte.

In Hautes-Alpes wonen tussen de 120 en 130 duizend inwoners.

In de Hautes-Alpes liggen een drietal bekende skigebieden: La Foret Blanche, La Joue du Loup en Serre Chevalier.

Het departement Hautes-Alpes behoort tot de mooiste van Frankrijk qua natuurlijke schoonheid.

Gap is een stad in zuidoost Frankrijk. Het is de hoofdstad van het departement Hautes-Alpes en heeft ca. 39.000 inwoners. Het ligt ongeveer 150 km ten noorden van Aix-en-Provence. De stad is bekend om de er geproduceerde kaas, de gapençais.

De stad werd gesticht door de Galliërs. In 14 v. Chr. werd het veroverd door keizer Augustus, en onder de Romeinen heette het Vapincum. In 1512 werd het ingelijfd door de Franse kroon. Na zijn terugkeer van zijn ballingschap op Elba trok Napoleon over de naar hem genoemde Route Napoléon naar Gap.

Welke bezienswaardigheden kunt u het beste bezoeken in de Hautes-Alpes?

De schilderachtige oude stad Briançon, boven de dalen van Durance en Guisane, is zonder meer de moeite waard.

Het bergdorp Saint-Véran, het hoogstgelegen dorp van Europa is ook een aantrekkelijke trekpleister in deze omgeving. Met name de route ernaartoe geeft al veel plezier doordat u een schitterende omgeving doorkruist. Vanaf dit dorp heeft u een schitterend uitzicht over de omliggende dalen. Vanaf het dorp kunt u nog een voettocht van zes kilometer ondernemen naar het hogergelegen Notre-Dame-de-Clausis.

Veel toeristen bezoeken het oostelijk van Gap gelegen Embrun. Er staat hier wat alom beschouwd wordt als één van de mooiste kerken van de wijde omgeving: de Notre-Dame daterend uit de twaalfde eeuw.

De twee bergtoppen Col du Galibier en Col de L’Iseran bieden ook een leuk uitstapje. Hou er echter rekening mee dat de pas uitsluitend geopend is van juni tot oktober. Er zijn wel alternatieven om op de hoogtes van 2556 respectievelijk 2704 meter te komen. Eénmaal deze hoogte bereikt kunt u werkelijk waar genieten van één van de mooiste panoramische uitzichten van de gehele (Franse) Alpen. Noemenswaardig is het feit dat de Col du Galibier beroemd is als één van de zwaarste etappes in de Tour de France.

Wilt u stevige wandeltochten ondernemen? Dan is La Grave de plaats voor u om te zijn. Vanaf hier starten tal van wandelroutes.

Alpen.nl
Logo
Shopping cart