Bezienswaardigheden Alpen

Waar u ook geïnteresseerd in bent, in de Alpen vindt u zeker iets van uw gading. Breng een bezoek aan de wereldberoemde kuuroord van Berchtesgaden, geniet van de schitterende Aletschgletsjer, geniet van het uitzicht op de Mont Blanco of de Matterhorn tijdens een enerverende bergwandeling. Van prachtig natuurschoon tot eeuwenoude dorpen, we hebben de populairste attracties van de Alpen voor u samengesteld zodat u tijdens een bezoek aan de Alpen niets hoeft te missen. Geniet er van!

Berchtesgaden

Dit indrukwekkende kuuroord is gelegen in de buurt van de Oostenrijkse grens, nabij de grote stad Salzburg. Het stadje Berchtesgaden heeft het grootste deel van zijn rijkdom te danken aan de zoutmijnen. De katholieke kerk was eigenaar van de mijnen en verdiende een fortuin. Vandaag de dag is nog slechts één mijn geopend, de Salzbergwerk. Vele toeristen brengen jaarlijks een bezoek aan de mijn waarin u onder meer een ritje kunt maken met een klein treintje. Net buiten Berchtesgaden kunt u een bezoek brengen aan de Königssee, volgens velen één van de mooiste meren van Duitsland. U kunt een fijne tijd doorbrengen op het water of op één van de vele terrassen aan de waterkant.

Aletschgletsjer

De Aletschgletsjer is de grootste gletsjer van Zwitserland en is gelegen in het kanton Wallis aan de zuidkant van de Berner Alpen. De gletsjer is 23,6 km lang, bedekt een oppervlakte van 117,6 km² en bestaat uit ongeveer 27 miljard ton ijs. Het gebied rondom de Aletschgletscher staat samen met het Aletschwald en de bergen Jungfrau en de Bietschhorn sinds 13 december 2001 op de UNESCO-lijst voor werelderfgoed. Tegen klimaatveranderingen op de korte termijn is de gletsjer door zijn grootte relatief immuun. Waar vele andere gletsjers aan het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw groter werden, reageerde de Aletschgletscher nauwelijks op de afkoeling, maar daarna ook nauwelijks op de warmere jaren sinds 1983. Echter door de extreme hitte van de laatste jaren trekt de gletsjer zich, net als alle andere gletschers in de Alpen, duidelijk terug.

Matterhorn

De Matterhorn is één van de bekendste bergen ter wereld. De berg is 4478 m hoog, gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland (Wallis) en Italië (Valle d’Aosta). Veel toeristen gaan op vakantie naar Zwitserland, naar het plaatsje Zermatt, omdat dan de berg het mooist is. De Matterhorn is een symbool voor Zwitserland geworden. In 1581 werd de Matterhorn de eerste keer onder de naam Mont Cervin genoemd, later kwamen ook nog Monte Silvio en Monte Servino voor. In 1682 werd de naam Matterhorn de eerste keer vermeld in een officieel document. Van de kant van Zermatt heeft de Matterhorn een piramide-vorm, het is bijna een toren. Dat maakt hem meteen moeilijk te beklimmen. Bij de klim en de afdaling moet men opletten om de afgronden te omzeilen. Met name vanuit het westen, vanuit de bergen in Wallis heeft de Matterhorn de vorm van een kathedraal, met een lange horizontale graat naar het zuiden. De berg wordt veel beklommen maar bij deze beklimmingen zijn inmiddels meer dan 400 mensen omgekomen. Een lokale legende is Ulrich Inderbinen die, het meest als berggids, de Matterhorn 371 keer in zijn leven heeft beklommen, de laatste keer, nog niet lang geleden, op 95-jarige leeftijd.

Mont Blanc

De Mont Blanc is met 4808,45 meter de hoogste berg in de Alpen, als de Kaukasus niet tot Europa gerekend wordt zelfs de hoogste van Europa. Zonder de 28 m dikke ijstop, meet hij op die plaats 4779 m; onder het ijs is dan het hoogste punt 40 m ten westen ervan gelegen (4806/4792 m). Het hoogste punt bevind zich in Frankrijk. De ijslaag op de top is langzaam aan het smelten. Mogelijk zal de rotspunt op 4792 meter in de toekomst de echte top worden. De top van de Mont Blanc werd voor het eerst bereikt op 8 augustus 1786 door Jacques Balmat en Michael Gabriel Paccard. Zij sleepten zo de prijs in de wacht die Horace Benedict de Saussure in 1760 had uitgeloofd. In Chamonix staat een standbeeld van de twee klimmers, kijkend naar de top. Het Mont Blanc massief loopt zo’n 50 km van zuidwest naar noordoost op de grens van Italië en Frankrijk, een klein deel van het massief ligt ook in Zwitserland. In het noordwesten wordt het massief begrensd door het dal van Chamonix, in het zuidoosten door twee zijdalen van het Valle d’Aosta, het Val Veny en het Val Ferret. Soms wordt de noordoostkant van het massief wel als een apart massief gezien, met de Grandes Jorasses als hoogste top.

Andermatt

Andermatt is een kazernedorp dat is gelegen op een strategische plek tussen drie bergpassen: de Sint-Gotthardpas, de Furka en de Oberalppas. Andermatt is door de eeuwen heen uitgegroeid tot één van de vele toeristische centra van Midden-Zwitserland. Het is een prachtig wintersportgebied met talrijke skiliften en nog meer skipistes. Een lange kabelzweefbaan voert toeristen in twee etappes naar de Gemsstock (2.961m) waar u een schitterend uitzicht heeft op de omliggende bergtoppen. De Gemsstock zelf wordt omringd door steile hellingen en gletsjers waardoor u over een goede uitrusting moet beschikken om hier de, weliswaar bewegwijzerde, wandeling te beginnen. De meeste wandelingen op deze berg beginnen dus vanaf het middenstation, maar geen enkele gaat naar een echte berghut.

Leukerbad

Leukerbad is de grootste thermaalspeelplaats ter wereld! Met dagelijks 3,9 miljoen liter thermaal water van 51°C warm dat in de 22 openbare en privé zwembaden stroomt, beschikt Leukerbad over de rijkste thermale bronnen in de Alpen. Wie in één van de openluchtzwembaden, met faciliteiten die jong en oud zullen bekoren, geniet van het weldoende warme water, krijgt daar gratis een zicht op een imposante bergarena bij. Het gezellige dorp op 1400 meter hoogte in de Walliser Alpen heeft bovendien met meer dan 130 verschillende toepassingen het grootste Wellness-aanbod van Zwitserland. Bij dit alles voegen we nog 50 km skipistes op de Torrentalp en 25 km langlaufpistes op de Gemmipass; 60 km bewegwijzerde zomer- en 40 km winterwandelwegen in een fantastisch berglandschap; 30 km mountainbikeroutes en een sportcomplex met o.a. zomer- en winterijspistes, tennis-, badminton- en squashhallen, een atletiekpiste en een sporthal. Kortom, een ideaal oord voor de hele familie!

De Mürrenbachwaterval

Dit is de tweede hoogste waterval van Europa! Bij Stechelberg in het Lauterbrunnendal storten de watermassa’s van de Mürrenbachwaterval in 5 niveaus 750 meter langs de rotswanden van Mürren de diepte in. Eigenlijk verdient van alle watervallen in het Lauterbrunnendal de Mürrenbach het meeste respect en aandacht van het publiek, omdat hij de tweede hoogste waterval van Europa is. Hij is op zijn mooist wanneer in het voorjaar de sneeuw begint te smelten of na een heftige onweersbui in de zomer. De rest van het jaar steelt de Staubbachwaterval de show, die weliswaar korter is, maar veel decoratiever oogt dan de vrijwel geheel tussen rotsen schuilgaande Mürrenbach.

Zwitserse Meren

Op de Zwitserse Meren kunt u schitterende rondvaarten maken aan boord van een raderboot. Er liggen altijd 15 boten onder stoom, klaar om direct te vertrekken voor een gezellige tocht over bijvoorbeeld de Zugersee. Jaarlijks maken meer dan 12 miljoen passagiers een rondvaart op Bielersee und Aare, Bodensee, Greifensee, Hallwilersee, Lac Léman, Lago Maggiore, Lago di Lugano, Lacs de Neuchâtel et Morat, Rhein, Thuner – und Brienzersee, Untersee und Rhein, Vierwaldstättersee, Walensee, Zugersee, Zürichsee of Zürichsee. Het is een geweldige die u lang zal blijven heugen.

Grande Dixence

Met een hoogte van 285 meter en een lengte van 700 meter is de enorme muurmassa van de Grande Dixence in het Wallis de grootste betonnen stuwdam ter wereld. Het 5 km lange kunstmatige stuwmeer bevat meer dan 400 miljoen kubieke meter water. Deze kolos, met zijn 6 miljoen m3 inhoud, zijn 200 meter brede basis en zijn 700 meter lengte aan de bovenkant, weegt 15 miljoen ton. Binnen in de dam bevinden zich 32 kilometer controleschachten en -gangen, zodat de dam constant geïnspecteerd kan worden door de medewerkers. Bezoekers kunnen het binnenste van de stuwdam bezichtigen of de kabelbaan nemen naar de bovenkant van de stuwdam, een wandeling langs het meer maken en het natuurpad ontdekken. Het steenbokkenpad is vanwege zijn hoge ligging alleen van begin juli tot en met oktober begaanbaar. De flora langs dit wandelpad is zeer gevarieerd en de kleuren

Alpen.nl
Logo
Shopping cart