Salzburgerland

Salzburgerland

De Provincie Salzburgerland is de jongste provincie van oostenrijk en heeft een inwoneraantal van ongeveer 520.000. De deelstaat heeft een oppervlakte van 7155 km2. Salzburgerland grenst aan Duitsland en de deelstaten Oberosterreich, Stiermarken, Karinthië en Tirol. Zout (salz) is het regionale product van Salzburgerland. Het was hier eeuwenlang een betaalmiddel. Zo kregen bijvoorbeeld de Romeinse soldaten hun salaris (soldij) gedeeltelijk uitgekeerd in zout. Het Latijnse woord sal betekent zout, en hiervan is het woord salaris afgeleid. Er is een zeer gevarieerd landschap, wat het zeker de moeite waard maakt om hier eens een vakantie door te brengen. Culturele bezienswaardigheden worden afgewisseld met bergen, meren, bossen en dalen.

Juvanum – later Salzburg, streek van het zout – werd een belangrijke stad onder het bewind van keizer Claudius. Van hieruit waren er verbindingen naar alle windstreken. Rupert, een Frankische monnik, begon in de 7de eeuw met de evangelisering van de streek. De monniken stichtten een abdij aan de voet van de Mönchsberg, genaamd de St.Pietersabdij. salzburg werd aan het einde van de 8ste eeuw, mede door haar strenge reputatie, verantwoordelijk voor de kerstening van het grootste gedeelde van de Alpen en het Donaubekken. Omstreeks het jaar 1000 waren de grenzen van het Salzburgerland behoorlijk uitgestrekt en liep het zelfs tot aan het huidige Hongarije. In die tijd was het het belangrijkste zuidelijke machtsblok van het Heilig Roomse Rijk. Door de winning van zout in Hallein en het delven van goud in het Tauerngebergte raakte het in een enorme economische ontwikkeling.

Deze voorspoed werd beschermt door de bouw van het fort van Hohensalzburg in de 11de eeuw. In de 13de eeuw verleende keizer Rudolf I de titel van prins aan de verschillende bisschoppen van Salzburg. De macht van deze prinsaartsbisschoppen werd uiteindelijk zo groot dat ze heel wat tegenstand begonnen te ondervinden. In eerste instantie van de burgerij, die zelf machtsbelust was, en daarna van de boerenbevolking. Deze tegenstand werd echter keer op keer de kop in gedrukt.

Naast vele campings om vakantie te vieren in Salzburgerland kun je ook eenvoudig een vakantiehuis / chalet boeken via een van onze aangesloten partners.

Alpen.nl
Logo
Shopping cart