Wallis

Wallis

Het kanton Wallis beslaat het overgrote deel van het Rhônedal tussen het begin van de rivier en het Meer van Genève met alle zijdalen en bergen tot aan de waterscheiding, en een klein gebiedje aan de zuidoostkant van de Simplonpas. Wallis wordt gekenmerkt door het Rhônedal. De hoofdstad is Sion. De aangrenzende kantons zijn Vaud, Bern, Uri en Ticino, en verder grenst Wallis aan Frankrijk en Italië.

Wallis bestaat voor het grootste deel uit hooggebergte: ten noorden van de Rhône liggen de Berner Alpen, met onder andere de bergen Bietschhorn, Jungfrau en Mönch en de Aletschgletsjer en ten zuiden de Walliser of Penninische Alpen, met onder andere de Weisshorn, Matterhorn, Dom en de Monte Rosa. De Dufourspitze (4634 m.) in het Monte Rosa-massief is de hoogste berg die (deels) op Zwitsers grondgebied ligt. De Dom (4545 m.) is de hoogste berg die zich geheel in Zwitserland bevindt, de piramidevormige Weisshorn (4505 m.) is zeker één van de mooiste bergen van de Alpen, en de Matterhorn (4478 m.) zonder twijfel de bekendste. Onder de vele gletsjers spant de Aletschgletsjer de kroon: met een lengte van 23 km. en een oppervlakte van 86 km² is het de grootste gletsjer van Europa.

Het kanton is tweetalig: de taalgrens tussen Frans (westelijk, Beneden- en Centraal-Wallis) en Duits (oostelijk, Boven-Wallis) bevindt zich tussen Sierre en Leuk. Deze grens is enigszins kunstmatig getrokken. Het vroeger tweetalige Siders / Sierre is nu volledig Franstalig geworden. Zelfs van de meer westelijk gelegen kantonale hoofdplaats Sion (Duits: Sitten) heeft maar 70% het Frans als moedertaal.

Het kanton is vanouds het gemakkelijkst te bereiken vanuit het westen, via het Rhônedal. De verbinding met de Berner Alpen in het noorden wordt gevormd door de Lötschbergtunnel (alleen spoortunnel) en over de Grimselpas. De Nufenenpas ontsluit het kanton naar het zuidoosten (Ticino) en de Furkapas naar het oosten (Uri) . Frankrijk wordt bereikt via de Col de la Forclaz en Italië over de Simplonpas (tevens spoortunnel) en de Grote Sint-Bernhardpas (tevens tunnel).

Wintersport is groot in Wallis (en in de gehele Zwitserse Alpen), u kunt gemakkelijk een leuke chalet of appartement boeken zodat u lekker van een mooie wintersportvakantie kunt genieten, een vakantiehuis in Wallis boekt u gemakkelijk via onze partner Belvilla;

Reserveer nu uw Zwitserland vakantie bij Belvilla!

Alpen.nl
Logo
Shopping cart