Jura

Jura

Jura is een kanton in het noordwesten van Zwitserland. Het is het jongste kanton van Zwitserland, geheel Franstalig, en pas gevormd in 1979 door een afscheiding van het tweetalige kanton Bern na hevige druk van Franstalige zijde.Het kanton Jura ligt in de Zwitserse Jura, in het Franstalige westen van Zwitserland. Het grenst aan Frankrijk, en aan de kantons van Neuchâtel, Bern, Solothurn en Bazel-Landschap.

Het klimaat is guur en koud, in de winter is het land uitstekend geschikt voor langlaufen, er bevinden zich ook enige kleinere skigebieden. In de zomer kan je goed paardrijden. St. Ursanne, Porrentruy, Saignelégier en Delémont hebben mooie binnensteden en oude middeleeuwse gebouwen.

Het kanton maakte voor 1978 deel uit van het kanton Bern, dat voornamelijk Duitstalig en protestant is. De taalkundige en godsdienstige verschillen geven bij een referendum in 1974 de doorslag om een nieuw kanton te scheppen: drie Franstalige katholieke districten kozen voor het nieuwe kanton, drie Franstalige protestantse districten bleven bij Bern. Het katholieke Laufental bleef ook bij Bern, maar koos in een referendum in 1994 voor aansluiting bij Bazel-Landschap.

Het huidige kanton Jura streeft er naar een nieuw kanton te vormen met de protestante drie Jurastische districten die bij Bern zijn gebleven, maar dit op gedicteerde voorwaarden van het huidige parlament van Jura. De kans dat de Jurastische districten verenigd worden is klein.

In skigebied Jura kun je gemakkelijk op een vakantiepark een vakantiehuis boeken of je kunt natuurlijk ook op een camping verblijven, er zijn namelijk tientallen campings in deze regio te vinden, verblijf in het prachtig gebergte en geniet van alles wat deze streek te bieden heeft, of u nu van wandelen, snowboarden of skiën houdt, in deze streek kunt u vol genieten van alle prachtige bezienswaardigheden.



728x90 Wintersport

Alpen.nl
Logo
Shopping cart