Dolomieten

Dolomieten

De Dolomieten zijn een bergketen in de Italiaanse Alpen. Zeer typerend voor de Italiaanse alpen zijn de gletsjers en steile rotswanden die gevormd zijn als gevolg van erosie. Heel lang geleden was het gebied waar nu de Dolomieten zijn een zeegebied. Onder andere door vulcanische activiteit werden de Dolomieten gevormd.

De hoogste top van dit berggebied is de Marmolada met een piek van 3343 meter hoogte. Tevens zijn er in dit berggebied nog circa vijftien andere bergen met een hoogte van meer dan 3000 meter.

Er worden in de Italiaanse Alpen minstens drie talen gesproken, naast een aantal dialecten: Duits, Italiaans en Ladinisch. Het gebied dat ook wel bekend staat als Zuid-Tirol draagt de officiële naam Alto Adige.

De Dolomieten zijn een perfecte bestemming voor een wintersportvakantie. U kunt hier naar hartelust skiën, wandelen, klimmen of autotochten maken. Het belangrijkste toeristische centrum van de Italiaanse Alpen is Cortina d’Ampezzo. Vanuit hier kunt u per kabelbaan naar de mooiste uitzichtpunten van dit gebied gaan.

In Zuid-Tirol wonen bijna vijfhonderdduizend mensen op een gebied dat een oppervlakte van circa 7400 vierkante kilometer beslaat. De provinciale hoofdstad is de plaats Bozen. Een opmerkelijke vinding kan men aanschouwen in Bolzana. In 1998 vonden twee bergwandelaars een man in het ijs die, na later bleek, ruim vijfduizend jaar geleden gestorven is.

Een mooi stukje natuur in Zuid-Tirol is het Reschenmeer; Lago di Resia in het Italiaans. Dit stuwmeer ligt op ruim 1500 meter hoogte en is meer dan zes kilometer lang en een kilometer breed op het breedste stuk.

Een tweede fraai stukje natuur waar de Italianen trots op mogen zijn is de Alpe di Siusi, ofwel Seiser Alm. Dit is de grootste bergweide van geheel Europa en ligt in de nabijheid van Zuid-Tirol in het noorden van Italië. Het gebied ligt op een hoogte variërend van een kleine 1700 tot 2350 meter. ’s Winters kunt u hier prima wintersporten terwijl het gebied in de zomer geliefd is bij bergwandelaars die graag wandelen door de Alpen wanneer het weer in Dolomieten dat toelaat, veel vakantie gangers boeken een vakantiehuis of verblijven op een camping, in de zomer is het weer in Dolomieten erg warm en dus erg geschikt als zomervakantie of als wandelvakantie, in elk seizoen is deze bergketen dus erg in trek!

Alpen.nl
Logo
Shopping cart